Smak kawy przyrządzanej z kawy w ziarnach

Prawdziwi miłośnicy kawy doskonale wiedzą, że najlepszy napar uzyskuje się wówczas, gdy przyrządza się go na bazie dopiero co zmielonych ziaren. Taka kawa charakteryzuje się bowiem najsilniejszym aromatem i wyjątkowo głębokim smakiem. Tak naprawdę jednak mało kto wie skąd bierze się smak kawy.

Proces prażenia

Zebrane ziarna kawowca poddaje się na początku tak zwanej obróbce wstępnej. Po niej przychodzi pora na proces parzenia. Ziarna poddawane są działaniu naprawdę wysokiej temperatury. Na skutek tego uwalniają się aromatyczne olejki, które następnie zachwycają nas podczas parzenia kawy. Trzeba pamiętać, że na ostateczny smak przygotowywanego na bazie zmielonych ziaren naparu ma wpływ to, jak długo trwa proces prażenia. Im jest dłuższy, tym bardziej wyrazistym smakiem będzie charakteryzowała się kawa już po zaparzeniu. Jeśli ziarna są parzone krótko, pozwolą na uzyskiwanie łagodnego naparu, którego smak będzie bardzo delikatny. Wyczuwalna będzie jednak lekko kwaskowa nuta. Długotrwałe prażenie, które nierzadko doprowadzane jest na granicę przypalenia zapewnia później napar bardzo mocny i wyrazisty.

Czas od zbioru do prażenia

On również w istotny sposób wpływa na smak późniejszego naparu. Optymalnie jest, jeśli prażenie wykonywane jest niemalże zaraz po zebraniu ziaren. Gwarantuje to kawę najwyższej jakości. Warto pamiętać, że już po uprażeniu z ziaren kawy można korzystać przez około dwa lata. Przez ten czas zachowują one swoje pełne właściwości. Oznacza to, że przygotowywany na ich bazie napar jest smaczny, aromatyczny i pobudzający.

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?