Kilka słów o gatunkach kawy

Wiele osób swój dzień zaczyna od wypicia filiżanki kawy. Prawdziwi smakosze wybierają kawę ziarnistą, którą samodzielnie mielą w domu. Ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z piciem kawy często mają problem, jaką kawę kupić. Oto kilka podpowiedzi.

Najbardziej popularne gatunki kawy

Uprawianych jest kilka gatunków kawy. Jednak najbardziej popularne są dwa gatunki: Arabica i Robusta. Ziarna Arabiki zawierają niewielką ilość kofeiny. Zaparzona kawa ma łagodny smak, ale bardzo mocny aromat. W ziarnach Robusty zawartość kofeiny jest większa. Jej smak jest bardziej gorzki. Arabica to kawa bardzo trudna w uprawie, występuje w bardzo wielu odmianach. Wypalone ziarna tych odmian są bardzo poszukiwane przez koneserów tego napoju. Nic więc dziwnego, że są one bardzo drogie. Kolejnym gatunkiem kawy jest Liberika. Ten gatunek kawy jest uprawiany jednak w bardzo małych ilościach. Liberika nie cieszy się uznaniem wśród miłośników kawy. Napar z ziaren Liberiki ustępuje smakiem i aromatem naparowi z Arabiki i Robusty.

Jaką kawę kupić?

W sklepach bardzo często oferowane są mieszanki Arabiki i Robusty. Zawartość procentowa obu gatunków może być bardzo różna. Każdy amator kawy może więc znaleźć mieszankę, która najbardziej będzie odpowiadała jego preferencjom smakowym. W popularnych mieszankach do przygotowania espresso znajduje się z reguły od 70 do 50 procent Arabiki, pozostała część to Robusta. Aby w pełni cieszyć aromatem i smakiem kawowego napoju, ziarna kawy powinno się mielić bezpośrednio przed parzeniem.

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?