Kawa ziarnista: jak należy z nią postępować?

Kawa ziarnista to bez wątpienia najlepszy wybór dla tych wszystkich, którym zależy na naparze o naprawdę wyrazistym smaku i głębokim aromacie. Wprawdzie droższa od kawy rozpuszczalnej, ale o wiele od niej lepsza. Trzeba jednak wiedzieć jak postępować z kawą w ziarnach, aby w pełni wydobyć z niej smak i zapach.

Jak przechowywać?

Podstawą są naprawdę szczelne opakowania. W przeciwnym razie kawa błyskawicznie wietrzeje. Idealnie sprawdzają się puszki przeznaczone do przechowywania kawy i herbaty. Postawić można również na słoiki.

Kiedy mielić i w czym?

Idealnie jest, jeśli ziarna zmielimy bezpośrednio przed parzeniem. Jest to gwarancja najsilniejszego smaku oraz aromatu przyrządzonego naparu. Na rynku dostępne są młynki zarówno elektryczne, jak i ręczne. Jeśli zależy nam na zachowaniu pełnego aromatu kawy i głębi smaku, koniecznie trzeba zdecydować się na ten ręczny. Młynki elektryczne przegrzewają bowiem ziarna, co sprawia, że tracą one dużo z wyjątkowego aromatu.

Jaki ekspres?

Najlepiej, jeśli kawę parzymy w ekspresie. Na jaki postawić? Ideałem jest oczywiście ekspres ciśnieniowy. Im jednak bogatsze jego wyposażenie, tym kosztuje więcej. Najbardziej skomplikowane modele wyposażone są nawet w młynek, który mieli kawę bezpośrednio przed zaparzeniem. Do tego dochodzą podgrzewacze do filiżanek i spieniacze do mleka. Czy to oznacza, że tylko z ekspresu ciśnieniowego kawa jest smaczna i aromatyczna? Oczywiście, że nie. Dobry ekspres przelewowy również zagwarantuje nam smaczny napar, który naprawdę skutecznie nas pobudzi.

Wykonanie: Pozycjonowanie stron Katowice - SFEO

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?