Jak przyrządzić dobrą kawę

Kawa jest napojem znanym od tysiącleci i przez tak długi czas w swoje historii doczekała się wielu sposobów zaparzania. Cenimy ją za smak i właściwości pobudzające, szczególnie przy porannym espresso. Kawa uważana jest za używkę i choć to słowo zwykle kojarzy się z czymś negatywnym, to czarny napój jest znany z wielu właściwości zdrowotnych, lecz należy pamiętać, że powinien być pity z umiarem i nie jest zalecany dla osób z nadciśnieniem oraz chorobami serca. Sposobów zaparzania kawy jest bardzo wiele i różnią się one w zależności od tego jaki rodzaj napoju przyrządzamy. Dodajemy do niej cukier, mleko i przeróżne dodatki, choć nie brakuje także miłośników zwykłej, czarnej kawy bez dodatków. Zanim zaczniemy zgłębiać tajniki przygotowywania różnych rodzajów kaw, zwróćmy uwagę na to w jaki sposób przyrządzić tą najprostszą, aby była smaczna, aromatyczna i zdrowa.

W sklepie znajdziemy wiele różnorodnego sprzętu do zaparzania kawy. Bardzo popularne są ekspresy, które pozwolą nam przygotować kawę szybko, co doceniają osoby pijące ją zwłaszcza rano przed wyjściem do pracy, kiedy nie mają zbyt dużo wolnego czasu. Do łask wracają kawiarki, które wiele się nie zmieniły od początków swojego powstania. Wyglądają jak małe, blaszane czajniczki, a parząc w nich kawę, możemy skąpać kuchnie w pięknym aromacie wydobywającym się z tych niewielkich urządzeń. Najczęściej jednak zalewamy ją gorącą wodą z czajnika i w tym miejscu powinniśmy się zatrzymać i zdać sobie sprawę z tego, że zdecydowaną większością w napoju nie jest sama kawa, lecz woda. Woda powinna być zupełnie neutralna dla smaku, a to czasami nie jest takie oczywiste. Nigdy nie jest ona w stu procentach czysta i zawsze zawiera jakieś dodatki, chociażby w postaci naturalnych minerałów, których co prawda jest niewiele, ale mają wpływ na smak. Są to jednak różnice tak niewielkie, że prawie niemożliwym jest wychwycenie ich naszymi kubkami smakowymi. Znacznie większy wpływ na smak wody ma sam czajnik którego używamy. Nie każdy o tym wie, ale czajniki wykonane z materiałów słabej jakości mogą działać niekorzystnie zarówno na zdrowie jak i smak, bowiem pod wpływem temperatury, ze stali mogą wydobywać się niepożądane substancje chemiczne. Tych substancji jest niewiele, lecz mają rzeczywisty wpływ na smak wody, a dodatkowo mogą przez pewien czas odkładać się w organizmie. Jeżeli posiadamy czajnik starej daty, dobrym pomysłem jest jego wymiana. Przed zakupem dobrze jest sprawdzić czy stal posiada europejskie oznaczenie 18/10, według którego dowiemy się, że stal zawiera w swoim składzie 18% niklu oraz 10% chromu. Taka mieszanka skutecznie zabezpieczy stal i nie będziemy musieli martwić się o niewłaściwy smak kawy. Możemy także zdecydować się na stylowy czajnik emaliowany, ponieważ emalia również skutecznie zabezpiecza stal, przy czym należy pamiętać, że emalia jest delikatnym materiałem, więc w razie potrzeby pozbycia się kamienia z czajnika, nie należy używać do tego celu popularnej mieszanki wody z octem. Jeżeli zależy nam na tym aby kawa była możliwie najbardziej aromatyczna, wówczas kupujmy całe ziarna, które następnie mielimy własnoręcznie. Najlepsze do tego celu są młynki mechaniczne, ponieważ nie nagrzewają się tak jak młynki elektryczne, dzięki czemu nie mamy negatywnego wpływu temperatury na aromat napoju.
Zobacz imbryki do zaparzania kawy na https://naczynia.olkusz.pl/blog/imbryk-do-herbaty-i-kawy-dekoracyjny/

Zarówno kucharz jak i barista potwierdzi, że najpierw spożywamy oczami, dlatego kawa powinna być ładnie podana. To dlatego bariści szkolą się w tworzeniu pięknych wzorów na kawie, ale same wzory to nie wszystko. Kawa jest smaczniejsza, jeśli znajduje się w odpowiednim naczyniu. O wiele lepiej jest podawać ją w filiżankach lub stylowych kubkach, niż w szklance, jak to się często robiło kilka dekad temu. Pamiętajmy, że dodatki do kawy mogą poprawić jej smak, lecz podstawą jest woda, a więc także jej temperatura. Po jej zagotowaniu najlepiej jest odczekać chwilę, ponieważ kawa parzona w temperaturze około 90 stopni jest bardziej aromatyczna.
Autor: Naczynia.olkusz.pl

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?