Historia kawy ziarnistej w Polsce

Obecnie naprawdę trudno znaleźć osobę, która chociaż raz w życiu nie piła kawy. Lista jej miłośników jest naprawdę długa. Najczęściej sięgamy po nią rano, chcąc się szybko pobudzić. Najlepiej napar przyrządzać na bazie świeżo zmielonych ziaren. Kawa ziarnista zapewnia bowiem napar wyjątkowo aromatyczny i smaczny. Jaka jest historia kawy ziarnistej w naszym kraju?

Początki

W Europie kawa ziarnista pojawiła się w XVII wieku. Od samego początku zdobyła ogromną popularność na terenie takich wielkich miast, jak Hamburg, Londyn oraz Amsterdam. Przyjmuje się, że w tym samym czasie pojawiła się w naszym kraju. Co jednak ciekawe, trafiła do nas bezpośrednio z Turcji. Na samym początku Polacy podchodzili do niej z ogromną nieufnością. Wierzono, że kawa szkodzi. Wyznawcy Chrystusa stali natomiast na stanowisku, że kawa jest dziełem szatana. Kiedy jednak zaczął chwalić ją Klemens VIII oraz Jan III Sobieski, jej zła sława zaczęła przemijać.

Jak ją spożywano?

Bardzo szybko zauważono, że do sporządzonego na bazie zmielonych ziaren napoju można dodawać mleko, cukier, śmietankę oraz egzotyczne przyprawy: kardamon i cynamon. Niektórzy pili kawę z dodatkiem soli. W licznych karczmach dodawano do niej alkohol. Nic więc dziwnego w tym, że podbiła serca tych wszystkich, którzy zaliczali się do grona miłośników napojów wysokoprocentowych. Taka kawa doskonale rozgrzewała i świetnie poprawiała nastrój. Co ciekawe, przez długi czas kawa zarezerwowana była wyłącznie dla zamożnych rodaków. Trochę się zeszło zanim trafiła pod przysłowiowe strzechy.

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?