Dwie metody obróbki ziaren kawowca

Kawa to dzisiaj napój cieszący się ogromną popularnością. Zanim jednak trafi do naszych kuchni ziarna muszą przejść odpowiednią obróbkę. Obecnie ziarna kawy przygotowuje się na jeden z dwóch sposobów. Do dyspozycji jest metoda sucha oraz metoda mokra. Poznajmy je nieco bliżej.

Metoda sucha

Jest najstarszą metodą przygotowywania ziaren kawy. Rozrzuca się je na specjalnych matach, a następnie pozostawia do wyschnięcia na okres od dwóch do trzech tygodni. Następnie ziarna umieszczane są w łuszczarkach. To w nich usunięta zostaje otoczka pergaminowa, która jest już całkowicie sucha. Co istotne, aby ziarna kawowca były naprawdę suche, przez długi czas musi utrzymywać się ładna pogoda.

Metoda mokra

Ziarna umieszcza się w specjalnej maszynie, w której są moczone w wodzie. Następnie przez mniej więcej dwadzieścia cztery godziny są one fermentowane. Później dokładnie spłukuje się je wodą, co sprawia, że z ziaren znika warstwa ochronna. Dopiero wtedy umieszcza się je na matach, aby wyschły. Następnie za pomocą specjalnej maszyny usuwana jest łuska pergaminowa i srebrna skórka. To pod nią znajduje się ziarno.

Niezależnie od tego, czy zastosowana została metoda sucha, czy mokra, ziarna poddaje się jeszcze procesowi palenia. Odbywa się on w naprawdę wysokiej temperaturze i sprawia, że przygotowany na ich bazie napar charakteryzuje się o wiele lepszym smakiem i wyrazistszym aromatem. W kawie palonej znajduje się około trzydzieści razy więcej substancji aromatycznych niż w kawie, która procesowi palenia nie została poddana.

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?